fibromyalgia1 - فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) چیست ؟ علت و راههای تشخیص و درمان

فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) چیست ؟ علت و راههای تشخیص و درمان

فیبرومیالژیا (Fibromyalgia)یک نوع بیماری مزمن باعث ایجاد سفتی، درد، و نازکی در تاندول ها و ماهیچه ها می شود علائم این بیماری همراه با مشکلات خواب و خستگی مزمن، اضطراب و اختلال در عملکرد روده و افسردگی می شود.

فیبرومیالژیا چیست؟

فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) یا سندرم فیبرومیالژیا وضعیتی است که باعث درد در سراسر بدن می شود. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا اغلب علائم دیگری مانند خستگی مفرط یا خواب، خلق و خو یا مشکلات حافظه را تجربه می کنند. فیبرومیالژیا زنان را بیشتر از مردان مبتلا می کند. درد، خستگی مفرط و کمبود خواب ناشی از فیبرومیالژیا می تواند بر توانایی شما برای کار یا انجام فعالیت های روزانه تأثیر بگذارد. درمان می تواند به تسکین درد و جلوگیری از تشدید علائم کمک کند.

فیبرومیالژیا سندرم فیبرومیالژیا نیز نامیده می شود. سندرم مجموعه ای از علائم است که با هم اتفاق می افتد. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا درد در سراسر بدن، خستگی (خستگی شدید که با خواب یا استراحت بهتر نمی شود) و مشکلات خواب را تجربه می کنند.

فیبرومیالژیا ممکن است به دلیل مشکل در مغز با اعصاب و سیگنال های درد ایجاد شود. به عبارت دیگر، در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا، مغز درد روزمره و سایر تجربیات حسی را به درستی درک نمی کند و در مقایسه با افرادی که فیبرومیالژیا ندارند، فرد را نسبت به فشار، دما (گرم یا سرد)، نورهای روشن و صدا حساس تر می کند.

فیبرومیالژیا با آرتریت مقایسه شده است. مانند آرتریت، فیبرومیالژیا باعث درد و خستگی می شود. اما بر خلاف آرتریت، فیبرومیالژیا باعث قرمزی و تورم یا آسیب به مفاصل شما نمی شود.

فیبرومیالژیا تقریباً 4 میلیون آمریکایی 18 ساله و بالاتر را تحت تأثیر قرار می دهد. 1 میانگین سنی که در آن فیبرومیالژیا تشخیص داده می شود 35 تا 45 سال است، اما بیشتر افراد علائمی از جمله درد مزمن را داشته اند که خیلی زودتر در زندگی شروع شده است.

فیبرومیالژیا در زنان بیشتر از مردان است.1،2

آیا برخی از زنان بیشتر در معرض خطر فیبرومیالژیا هستند؟

شایدفیبرومیالژیا (Fibromyalgia) در افرادی که چاقی داشته باشند یا بیماری روماتیسمی دیگری (مرتبط با مفاصل) مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس داشته باشند بیشتر باشد با اگر خویشاوند نزدیک مبتلا به فیبرومیالژیا دارید. محققان فکر می‌کنند که یک ژن یا ژن‌ها ممکن است باعث این بیماری شود.
ضربه به مغز یا نخاع داشته یا داشته باشد. ترومای فیزیکی ممکن است ناشی از یک جراحت یا جراحات مکرر، بیماری یا تصادف باشد. استرس عاطفی یا ضربه، مانند اختلال استرس پس از سانحه نیز ممکن است منجر به فیبرومیالژیا شود.

علائم فیبرومیالژیا چیست؟

درد مزمن (طولانی مدت) شایع ترین علامت فیبرومیالژیا است. ممکن است درد را در تمام بدن خود احساس کنید. یا، ممکن است آن را بیشتر در عضلاتی که اغلب استفاده می کنید، مانند پشت یا پاها احساس کنید. درد ممکن است مانند درد عمیق عضلانی باشد.

خستگی شدید به نام خستگی که با خواب یا استراحت بهتر نمی شود
مشکلات شناختی و حافظه
مشکل در خواب
مشکلات خلقی
خستگی صبحگاهی
خستگی عضلانی که باعث انقباض یا گرفتگی آنها می شود
سردرد
سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
دوره های قاعدگی دردناک
بی حسی یا گزگز دست و پا
سندرم پای بیقرار
حساسیت به دما
حساسیت به صداهای بلند یا نورهای روشن
افسردگی یا اضطراب

زنان مبتلا به فیبرومیالژیا اغلب خستگی صبحگاهی، درد در سراسر بدن و علائم IBS بیشتر از مردان مبتلا به فیبرومیالژیا دارند.

چه چیزی باعث تشدید علائم فیبرومیالژیا می شود؟

علائم فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) ممکن است بدون هشدار رخ دهد. اما برخی رویدادها ممکن است باعث شعله ور شدن شوند، از جمله:

تغییرات هورمونی در طول سیکل قاعدگی یا بارداری. ممکن است درست قبل از قاعدگی که سطح هورمون شما کاهش می یابد، مشکل خواب، درد گسترده یا سردرد بیشتری داشته باشید. قاعدگی شما نیز ممکن است دردناک تر باشد.
استرس مزمن (طولانی مدت) ممکن است خطر ابتلا به فیبرومیالژیا را افزایش دهد. همچنین، استرس کوتاه مدت، مانند استرس کاری، یا رویدادهای استرس زا، مانند مرگ یکی از عزیزان، می تواند در افرادی که فیبرومیالژیا دارند، شعله ور شود.
تغییرات آب و هوا. برخی از زنان درد را با تغییرات فشار هوا (مانند زمانی که دما از گرم به سرد کاهش می‌یابد) یا در روزهای گرم و مرطوب گزارش می‌کنند.

چه چیزی باعث فیبرومیالژیا می شود؟

محققان دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) می شود. ژنتیک ممکن است نقش داشته باشد. مطالعات همچنین نشان می‌دهد که مغز افراد مبتلا به فیبرومیالژیا ممکن است مانند افرادی که فیبرومیالژیا ندارند، درد را پردازش نکند. سطوح پایین‌تر برخی از انتقال‌دهنده‌های عصبی مغز، مانند سروتونین یا نوراپی‌نفرین، ممکن است باعث شود که نسبت به درد حساس‌تر شوید و واکنش شدیدتری به درد نشان دهید.

مطالعات تصویربرداری از مغز نشان می‌دهد که افراد مبتلا به فیبرومیالژیا زمانی که افراد بدون فیبرومیالژیا احساس درد نمی‌کنند، درد را احساس می‌کنند. برخی از داروهایی که برای درمان فیبرومیالژیا تجویز می‌شوند، سعی می‌کنند سطح این انتقال‌دهنده‌های عصبی را به تعادل برسانند.

فیبرومیالژیا چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک در مورد علائم و سابقه بیماری شما اطلاعات میگیرد چون هیچ آزمایشی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد. در عوض، پزشک شما بر اساس دو معیار تشخیص می دهد:

بیش از سه ماه درد گسترده ای (در بسیاری از نقاط بدن) را تجربه کرده اید.
علائم دیگری مانند خستگی یا مشکلات حافظه یا خواب دارید.

ممکن است لازم باشد قبل از تشخیص به چندین پزشک مراجعه کنید. یکی از دلایل این اتفاق ممکن است این باشد که درد و خستگی، علائم اصلی فیبرومیالژیا، همچنین علائم بسیاری از بیماری‌های دیگر مانند آنسفالومیلیت میالژیک/سندرم خستگی مزمن، آرتریت روماتوئید و لوپوس است. پزشکان سعی می کنند بفهمند که آیا فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) یا یک مشکل سلامتی دیگر باعث علائم شما می شود.

فیبرومیالژیا چگونه درمان می شود؟

درمان فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) ممکن است شامل موارد زیر باشد:

دارویی برای درمان درد شما سازمان غذا و دارو سه دارو را برای درمان فیبرومیالژیا تایید کرده است: پرگابالین، دولوکستین و میلناسیپران. پزشک شما همچنین ممکن است داروهای مسکن یا داروهای ضد افسردگی را برای درمان علائم خاص یا جلوگیری از تشدید آن پیشنهاد کند.
گفتار درمانی جلسات مشاوره با یک مشاور آموزش دیده می تواند مهارت ها و تکنیک های مختلفی را به شما آموزش دهد که می توانید از آنها برای کنترل بهتر درد خود استفاده کنید. این نوع درمان می تواند یک به یک یا به صورت گروهی با یک درمانگر باشد. زندگی با یک بیماری مزمن مانند فیبرومیالژیا می تواند دشوار باشد. گروه‌های حمایتی نیز ممکن است از شما حمایت عاطفی کنند و به شما در مقابله کمک کنند. پزشک یا پرستار شما همچنین ممکن است اقداماتی را در خانه برای تسکین علائم شما توصیه کند.

برای تسکین علائم فیبرومیالژیا چه اقداماتی را می توانم در خانه انجام دهم؟

برای کمک به تسکین علائم خود می توانید اقدامات زیر را در خانه انجام دهید:

خواب کافی بیشتر بزرگسالان باید سعی کنند هر شب هفت تا هشت ساعت بخوابند. اما فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) می تواند به خواب رفتن و به خواب ماندن سخت شود. در مورد مشکلات خواب و راه های درمان آنها با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما ممکن است توصیه کند:
هر روز در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و هر روز در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید
عدم مصرف کافئین، الکل، یا خوردن غذاهای تند قبل از خواب
نخوابیدن در طول روز
انجام فعالیت های آرامش بخش، مانند گوش دادن به موسیقی ملایم یا حمام آب گرم، که بدن شما را برای خواب آماده می کند.
کاهش استرس. استرس می تواند باعث تشدید علائم فیبرومیالژیا شود. استراتژی هایی مانند مدیتیشن، ماساژ و گفتار درمانی ممکن است کمک کننده باشد. نکاتی در مورد کاهش استرس دریافت کنید.
انجام فعالیت بدنی منظم. درد و خستگی ممکن است انجام ورزش و فعالیت های روزانه را سخت تر کند. اما مطالعات نشان می دهد که برای بسیاری از زنان مبتلا به فیبرومیالژیا، فعالیت بدنی منظم می تواند درد را کاهش دهد. هر فعالیتی، حتی قدم زدن در اطراف خانه یا محله شما، می تواند به تسکین علائم شما کمک کند.

از سطح بسیار پایین شروع کنید و به آرامی میزان فعالیت خود را افزایش دهید تلاش برای درمان های مکمل یا جایگزین. برخی از زنان می گویند که علائم آنها با استفاده از درمان های مکمل یا جایگزین بهتر شده است، مانند:
فیزیوتراپی
ماساژ دادن
درمان رهاسازی میوفاشیال
طب سوزنی
تمرینات آرامش بخش
تای چی
یوگا

آیا فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) با گذشت زمان بهتر می شود؟

شاید. فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) یک بیماری مزمن است که اغلب یک بیماری مادام العمر است. اما فیبرومیالژیا یک بیماری پیشرونده نیست، به این معنی که با گذشت زمان بدتر نمی شود. همچنین به مفاصل، ماهیچه ها یا اندام های شما آسیب نمی رساند. انجام اقداماتی برای درمان فیبرومیالژیا می تواند به تسکین علائم شما کمک کند.

فیبرومیالژیا چه تاثیری بر بارداری دارد؟

بسیاری از زنان مبتلا به فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) مشکلی برای باردار شدن ندارند و برخی از زنان گزارش می دهند که علائم آنها در دوران بارداری بهتر می شود. اما، برای برخی از زنان، فیبرومیالژیا می تواند مشکلاتی را در دوران بارداری ایجاد کند. علائم شما ممکن است تشدید یا بدتر شود، به خصوص در چند ماه اول بارداری. همچنین، برخی از شکایات طبیعی بارداری، مانند خستگی، استرس و نوسانات خلقی ناشی از تغییر هورمون ها، ممکن است برای زنان مبتلا به فیبرومیالژیا بدتر باشد.

در مورد داروهایی که برای درمان فیبرومیالژیا مصرف می کنید با پزشک خود صحبت کنید، زیرا ممکن است مشکلات سلامتی دیگری را برای شما یا نوزاد متولد نشده شما ایجاد کند.

تفاوت فیبرومیالژیا و سندرم خستگی مزمن چیست؟

آنسفالومیلیت میالژیک/سندرم خستگی مزمن و فیبرومیالژیا از بسیاری جهات مشابه هستند. یک فرد ممکن است فیبرومیالژیا وداشته باشد. هم ME/CFS و هم فیبرومیالژیا دارای درد و خستگی به عنوان علائم هستند. اما علامت اصلی فیبرومیالژیا درد و خستگی مفرط است که با خواب و استراحت بهتر نمی شود.

آیا هنوز هم می توانم با فیبرومیالژیا کار کنم؟

معمولا. اکثر افراد مبتلا به فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) به کار خود ادامه می دهند، اما ممکن است مجبور باشید برای انجام این کار تغییراتی ایجاد کنید. می‌توانید تعداد ساعات کار خود را کاهش دهید، به شغلی که سخت‌تر کار می‌کنید تغییر دهید یا شغل فعلی را تطبیق دهید. اگر در محل کار با چالش‌هایی روبرو هستید. با این حال، اگر به دلیل فیبرومیالژیا نمی توانید کار کنید، ممکن است از طریق کارفرما یا سازمان تامین اجتماعی واجد شرایط دریافت مزایای ناتوانی باشید.

بررسی اختلال فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا یک اختلال مزمن (طولانی) است که باعث درد و حساسیت در سراسر بدن و همچنین خستگی و مشکل در خواب می شود. دانشمندان به طور کامل علت آن را درک نمی کنند، اما افراد مبتلا به این اختلال حساسیت بیشتری به درد دارند.

هیچ درمانی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد، اما پزشکان و سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی می توانند به مدیریت و درمان علائم کمک کنند. درمان معمولاً شامل ترکیبی از ورزش یا سایر درمان‌های حرکتی، درمان روان‌شناختی و رفتاری و دارو است.

چه کسانی به فیبرومیالژیا مبتلا می شوند؟

هر کسی ممکن است به فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) مبتلا شود، اما زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا می شوند. این بیماری می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد، حتی کودکان، اما معمولا از میانسالی شروع می شود و با افزایش سن احتمال ابتلا به آن افزایش می یابد. در افراد با هر نژاد و قومیت رخ می دهد.

اگر بیماری های دیگری، به ویژه بیماری های روماتیسمی، اختلالات خلقی، یا شرایطی که باعث درد می شوند، دارید، ممکن است بیشتر به فیبرومیالژیا مبتلا شوید. این بیماری ها عبارتند از:

روماتیسم مفصلی.
لوپوس اریتماتوز سیستمیک (که معمولاً لوپوس نامیده می شود).
اسپوندیلیت آنکیلوزان.
استئوآرتریت.
افسردگی یا اضطراب.
کمر درد مزمن.
سندرم روده تحریک‌پذیر.

فیبرومیالژیا معمولاً در خانواده هایی ایجاد می شود که ژن های خاصی می توانند احتمال ابتلا به آن را افزایش دهند. با این حال، این اختلال در افرادی که سابقه خانوادگی این اختلال را ندارند نیز رخ می دهد.

علائم فیبرومیالژیا

علائم اصلی فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) عبارتند از:

درد مزمن و گسترده در سراسر بدن یا در مناطق مختلف. درد اغلب در بازوها، پاها، سر، قفسه سینه، شکم، پشت و باسن احساس می شود. مردم اغلب آن را به صورت درد، سوزش یا ضربان توصیف می کنند.
خستگی یا احساس خستگی شدید.
مشکل در خواب.

علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

سفتی عضلات و مفاصل.
حساسیت به لمس.
بی حسی یا گزگز در بازوها و پاها.
مشکلات در تمرکز، تفکر واضح و حافظه (که گاهی اوقات “مه فیبرو” نامیده می شود).
افزایش حساسیت به نور، صدا، بو و دما.
مشکلات گوارشی، مانند نفخ یا یبوست.

علت فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) از کجا ناشی می شود؟

علت فیبرومیالژیا مشخص نیست، اما مطالعات نشان می دهد که افراد مبتلا به این اختلال حساسیت بیشتری نسبت به درد دارند، بنابراین در حالی که دیگران این کار را نمی کنند، درد را احساس می کنند. مطالعات تصویربرداری مغز و سایر تحقیقات شواهدی مبنی بر تغییر سیگنال در مسیرهای عصبی که درد را در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا منتقل و دریافت می‌کنند، کشف کرده‌اند. این تغییرات همچنین ممکن است به خستگی، مشکلات خواب، و مسائل “مه فیبرو” که بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال تجربه می‌کنند، کمک کند.

فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) معمولاً در خانواده ها ایجاد می شود، بنابراین عوامل ژنتیکی احتمالاً در ایجاد این اختلال نقش دارند، اما اطلاعات کمی در مورد ژن های خاص درگیر به طور قطعی وجود دارد. محققان بر این باورند که عوامل محیطی (غیر ژنتیکی) نیز در خطر ابتلای فرد به این اختلال نقش دارند. این محرک‌های محیطی ممکن است شامل داشتن بیماری‌هایی باشد که باعث درد می‌شود، مانند آرتریت روماتوئید، یا مشکلات سلامت روانی، مانند اضطراب یا افسردگی.

انواع بیماری فیبرومیالژیا توضیحات

فیبرومیالژیا اولیه

متداول‌ترین و شایع‌ترین فرم فیبرومیالژیا که علت مشخصی ندارد.

فیبرومیالژیا ثانویه

در اثر سایر بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس یا آسیب عصبی ایجاد می‌شود.

فیبرومیالژیا موضعی

در این نوع از فیبرومیالژیا ، درد در ناحیه‌ خاصی از بدن مانند گردن، کمر یا شانه‌ها مشاهده می‌شود.

فیبرومیالژیا منتشر

در این نوع، درد در اکثر نقاط بدن و مفاصل وجود دارد. فیبرومیالژیای تحریک‌پذیر در این نوع، فرد به محرک‌های محیطی مانند استرس یا ضربه بیش از حد واکنش نشان می‌دهد.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *